Објављено у Наставни материјали за учитеље

Живот и уметност Теодоре Боберић-Арсеновић

Теодора-Тода Боберић, удато Арсеновић,  рођена је у Врањеву почетком 1886. године. Сматра се једном од најуспешнијих глумица Народног позоришта у Београду, у периоду своје каријере од 1906-1956. године. Њен значај за историју српског позоришта је вишеструк. Поред великих успеха у драмском репертоару, Теодора се остварила и као интерпретатор носећих улога у популарним комадима са певањем (Коштана, Ташана, Чучук Стана), али и као пионир српске oпере, где је тумачила важне улоге као што су Ацучена у опери Трубадур и Кармен у истоименом делу. Ове две роле се сматрају изузетно захтевним, а Теодори је пошло за руком да одигра прву Ацучену и прву Кармен у историји наше oпере. У драми се прославила многим улогама као што су Маша у Живом лешу, Елмира у Тартифу, Мара Никшина Бенеша у Сутону, Бака Еугенија у Дрвеће умире усправно, те врачара Манефа у Кола мудрости-двоја лудости, за коју је и награђена од стране Министарства просвете.

Свој глумачки допринос дала је и првим балканским играним филмовима снимљеним 1911. године, у Карађорђу улогом Јелене, и у филму Улрих Цељски и Владислав Хуњади улогом Марије Горјански.

Од оснивања Радио Београда па све до пред смрт Теодора је била омиљени интерпретатор народних песама. Снимала је за водеће издавачке куће Odeon, Edison Bell, His master’s voice. Током живота награђивана је Орденима Светог Саве IV и V реда, затим од стране бугарског краља Бориса Трећег Народним орденом за грађанске заслуге, скупоценим прстеном- даром краља Александра Карађорђевића, као и Орденима рада I и II реда.

Умрла је 18. oктобра 1960. године у Београду, где је и сахрањена.

 

Изложба под називом „Живот и уметност Теодоре Боберић-Арсеновић” представља покушај осврта на личност и каријеру уметнице рођене у нашем граду, чији је рад имао великог утицаја на историју позоришта, музике и културе нашег народа.Истраживање о животу и раду Теодоре Боберић-Арсеновић и изложбу у Дому културе у Новом Бечеју, приредила је Јелена Пауљев, дипломирани историчар уметности, а с великим поносом морам да додам и моја бивша ученица.

Истраживање о животу и раду Теодоре Боберић-Арсеновић и изложбу у Дому културе у Новом Бечеју, приредила је Јелена Пауљев, историчар уметности, а с великим поносом морам да додам и моја бивша ученица.

DSCN3306

Аутор:

Учитељица у ОШ "Јосиф Маринковић"

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s